Ordförandena har ordet

Till vänster ordförande Maria Roos till höger vice ordförande Lena Bengtson

Med allas engagemang för ett nytt år med hembygdsföreningen

Så är det dags igen - ett år läggs till historien och ett nytt hägrar med nya äventyr.

Vl konstaterade att 2015 gick fort – det är så när man har kul, sägs det.

För hembygdsföreningen så är 2015 året då vår lokala del av Skärgårdsmuseet öppnade. Under sommaren fanns tillfälle att besöka museet på lördagar. Vi visar föremål från ön som bidrar till att förstå hur livet var här ute innan elektricitet och effektiva vedkaminer fanns. Tack till våra museiansvariga som gjort ett jättebra jobb!

Vi har också ett järngäng som ser till att vår trevliga Runmarödag går av stapeln i sommarens senare del. Det bakas, planeras och jobbas intensivt flera dagar innan för att besökarna ska få en bra upplevelse, handla lokala produkter, ett fantastiskt kaffebord att välja tårtor, bullar och godsaker från och möjlighet att fynda på loppisen.

Det som är gemensamt för allt detta är att det är våra medlemmar som ställt upp med egen tid och kraft. Vad gäller det goda på kaffebordet så har de dessutom betalt för ingredienserna till allt gott.

Och det är den gemensamma insatsen som gör att vi tillsammans som förening fungerar. För det finns ingen ”någon” som är föreningen och fixar allt. Därför är det så viktigt – och roligt!! – att vi tillsammans hjälps åt att skapa en trevlig och lärorik verksamhet för oss alla.

Det finns flera områden som vi skulle vilja vara mer aktiva på. Bl.a. galler det vår konkreta kulturhistoria I form av naturmiljö och lämningar från tidigare generationer. Vi har rester av fattigstugor. ryssugnar, gamla byvägar m.m. som sakta men säkert blir överväxta.

Vi har informationsmaterial som också börjar bli ”överväxt” då ön utvecklas och förändras

Är du intresserad av de frågor som ligger inom Hembygdsföreningens område är du hjärtligt välkommen att engagera dig. Du hittar kontaktuppgifter på hemsidan och här i tidningen.

Och som sagt - 2016 är bara l sin linda och erbjuder alla möjligheter!

I sommar kommer Runmarödagen gå av stapeln lördag den 6 augusti.

Vi har ett kulturarrangemang på gång några dagar i juli.

Muséet kommer ha öppet, och vi ser över möjligheten att bjuda in någon författare till ön.

Men innan dess kommer valborgselden spraka vid Hembygdsgården. och vi kommer sjunga av hjärtans fröjd som traditionen bjuder.

 

Välkomna till ett nytt år med Runmarö Hembygdsförening!

 

Maria Roos, ordförande
Lena Bengtsson, vice ordförande

 

Producent: Nordlindh & Ullman AB