Peter Larsson vice ordförande. Lena Bengtsson ordförande.

Ordförandena har ordet

Nu har det hänt! Löven har spruckit ut och ändrat syntältet i naturen totalt, på marken övergår det bruna till ett sprakande färgspel med blommor och blad. Nu börjar den efterlängtade sommartiden i skärgården; lika ljus och intensiv som vintern är mörk och mäktig.

Som nya på våra poster inser vi med lite förskräckelse att det är nu mycket
verksamhet drar igång i hembygdsföreningen - och här kommer lite information
om vad som är på gång.

Sedan några år tillbaka är idrottsföreningen del av hembygdsföreningen, även
om vi inte varit så tydliga med det. Men förändringens vind blåser...

Vid Jerkers udde finns en, som ni säkert sett, relativt ny fotbollsplan som vi hoppas alla utnyttjar ordentligt. Vi kommer också se om vi kan förbättra den ytterligare, men mer om detta senare.

Den populära tennisveckan med efterföljande Runmarö Tenniscup äger rum vecka 29. Det är en härlig känsla att se spelare i alla åldrar som med liv och lust går in för uppgiften att lura motståndaren till att stå på annat ställe än dit man spelar bollen. Vi är inte tennisspelare själva, men förutsätter att man här som i andra idrotter lägger lika mycket tid på att förklara varför det inte gick EXAKT som man tänkt.

Den populära Runmarölunken, som tidigare ägde rum i samband med Runmarödagen, är nu en del av RUNmarö Halvmarathon där Nicholas Roman står som arrangör. Lunken går av stapeln den 24 juli med Svängen som bas. Den som inte vill springa 21 km kan ta en traditionell Lunk på 5,7 km, eller en Mini-Lunk på 1.5 km om man är lite yngre. Mer info om detta finns på Facebook "RUNmarölunken".

På tal om att förbättra så har vi nu förbättrat akustiken i vår fina sal på hembygdsgården med akustikplattor. Här samlas ju många vid fester, runmarödagar, middagar, teaterföreställningar m.m. och många är vi som haft svårt att höra vad bordsgrannen sa p.g.a. ljudkvalitén i salen. Men nu är dessa tider förbi – nu hoppas vi att alla kan höra varann!

Sist men inte minst är planeringen av en köksombyggnad i full gång. Tack vare ett bidrag från familjen Wibom blev det lite fart på det hela. Vi har haft kontakt med kommunen som är positiv till att renovera golven, vilka är i uselt skick på sina ställen.
När golven är klara kan vi i egen regi bygga om köksdelen. Visserligen är det trevligt att stå tätt, men inte speciellt praktiskt när det ska fixas i köket... Vår ambition är att allt ska vara klart till mars, så nu kör vi parallellt med planering hur vi vill ha det och kontakter med kommunen så att de också prioriterar detta med en start i höst.

I år har vi fler kulturevenemang inbokade än vanligt. vår fina teaterensemble laddar upp för sex föreställningar med nyskrivna "Pang på Runamrö", en berättelse om de pensionat som fanns på ön.

Vi får också under tre dagar njuta av "Runmarö Musik- och Litteraturdagar". som riktar sig både till barn och vuxna.

Allt detta går av stapeln mellan 22 juli och 1 augusti. For exakta titler. Se föreningens hemsida under Kalendarium och Aktuellt.

Sedan är det dags for Runmarödagen. i år den första lördagen i augusti, 6/8. En klassiker vid detta laget! Har behovs många som hjälper till med loppisen, matstånden, kaffeserveringen, lotterier och andra aktiviteter. Vi välkomnar också företagare och privatpersoner som vill presentera sig och/eller sina produkter denna dag när hembygdsgården ar fylld av folk. "Platshyran" är 2 tårtor till kaffeserveringen. Om du vill vara med, anmäl dig via mailadressen info@runmaro.org.

Utöver det ska ni inte missa att besöka vårt museum en trappa upp. Det är en filial till Skärgårdsmuséet i Stavsnäs, med föremål som donerats och med kravet att de inte lämnar ön. Muséet är öppet lördagar i juli Från kl.13.

Sedan finns det sådant som vi hittills inte hunnit med i år.

Vi har en målsättning att återuppta de guidade vandringar på on som tidigare Fanns. Att få vandra runt på vår fina ö och lyssna på historier om vad som funnits och skett på olika platser. Runmarö har ju en diger historia. Många ar spåren av ryssarnas härjningar 1719, av gruvdriften, Fattigbostäder och av hur byarna flyttats vartefter landet stigit och vikar blivit "träsk". Vi har också en fantastisk flora, även om vildsvinen gör sitt för att minska den, jättegrytor och andra naturfenomen. Är du intresserad, eller vet du någon som är, av att berätta om detta För andra - hör gärna av dig till någon i styrelsen.

Vi har bredbandsfrågan, biofrågan och städningen, drift/underhållsfrågor och annat löpande.

Men som tur är finns det även tid framöver, så nu fokuserar vi på det som hör sommaren till. Sedan kavlar vi upp ärmarna och planerar För resten.

Och framförallt ska vi och ni se till att njuta av sol och ljumma vindar på ön och i skärgården!

Ha en skön sommar!
Lena och Peter

Producent: Nordlindh & Ullman AB